
De economische effecten van arbeidsmigratie
Het Centraal Planbureau (CPB) onderzocht op verzoek van de werkgroep IBO arbeidsmigratie de economische effecten van arbeidsmigratie in Nederland. Arbeidsmigratie kan tijdelijk personeelstekorten verlichten en draagt bij aan de bbp-groei en in beperkte mate aan de overheidsfinanciën. De effecten zijn echter ongelijk verdeeld. Werkgevers en consumenten profiteren van lagere arbeidskosten en goedkopere producten, terwijl de druk op de woningmarkt en bevolkingsdichtheid toeneemt.
Voor arbeidsmigranten zelf biedt werk in Nederland vaak economische verbetering, maar zij kunnen ook kwetsbaar zijn, met name in laagbetaalde banen. Zij hebben vaker te maken met slechte arbeids- en woonomstandigheden. Arbeidsmigranten gebruiken naast arbeid ook goederen en diensten, wat op zijn beurt weer extra arbeidsvraag creëert.
De omvang van de economische effecten hangt af van factoren zoals het aantal migranten, hun opleidingsniveau, het soort werk en de duur van hun verblijf. Arbeidsmigratie draagt meer bij aan de economie wanneer migranten werk verrichten dat aansluit bij hun opleiding en vaardigheden, en wanneer zij en hun gezinnen langdurig participeren op de arbeidsmarkt.
[....]